În fiecare an, pe 20 martie, Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită în întreaga lume, atât în țările francofone, cât și în cele în care limba franceză este mai puțin răspândită. Francofonia constă, ca fenomen, în promovarea limbii franceze pentru cooperare și dezvoltare internațională culturală, educațională și economică, conform prezentării de pe site-ul oficial al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).  În acest an, tema zilei este “Francofonia viitorului”, pentru a evidenția sprijinul Francofoniei pentru tineri și aspirațiile lor, în special în domeniile antreprenoriatului, al tehnologiilor digitale și al dezvoltării durabile.

Catedra de limba franceză a Liceului “Lazăr Edeleanu” Năvodari, a sărbătorit întreaga luna martie,  Francofonia  prin activităţi variate şi atractive. Astfel, doamnele profesoare, Alina Bulgariu şi Luciana Calinovici, cu elevii dornici de a lua parte la această sărbătoare, au vizionat video-uri sau au urmârit prezentari Power Point despre  râspȃndirea şi importanţa limbii franceze  în lume. De asemenea, o activitate îndrăgita de elevii nostri este “Cele zece cuvinte ale Francofoniei 2022”. Tema de anul acesta a fost mirarea, uimirea, astfel, cele 10 cuvinte ( verbe, adjective, interjectii, substantive)  au  fost pe placul elevilor, realizând video-uri, postere, prezentări Power Point, poezii. Alte activitati interesante au fost jocurile  – teste realizate cu aplicațiile Kahoot și Wordwall și descoperirea personalităților francofone din diverse domenii.  Elevii claselor  9 A, 9R, 10U, 10 B, 11B, 12 I, 12 A au scris cărți poștale, o scrisoare din Madagascar, au prezentat orașul Marseille și Paradisul terestru din Madagascar. Elevii claselor 9 U, 11 A, 11 U, 11 D si 12 U au facut postere, desene , o expoziţie virtuală  cu aplicaţia Artsteps, au creat poezii în cadrul activităţii “Dis-moi dix mots”.

De asemenea, au urmarit discursul secretarului general al Francofoniei, doamna  Louise Mushikiwabo, în care s-au punctat cele patru misiuni majore ale Francofoniei:

  • Promovarea limbii franceze, multilingvismului și diversității culturale,
  • Promovarea păcii, democrație și drepturilor omului
  • Sprijinirea educației, formării, învățământului superior și cercetării
  • Dezvoltarea cooperării economice în serviciul dezvoltării durabile.

Leave a Comment