Data de 5 Octombrie a fost declarată  de UNESCO, acum 25 de ani, Ziua Internațională a Educației, iar anul acesta ea a fost marcată festiv printr-un eveniment de amploare la care au fost prezenți elevi ai Liceului Tehnologic ”Lazăr Edeleanu” , însoțiți și coordonați de prof. Alina Oprean și prof. Cristina Vasile, la invitația Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Năvodari și Centrului de Zi pentru copii .  De asemenea, elevii celor trei școli generale din oraș au participat printr-o serie de activități  artistice, totul într-un registru ludic, dar susținînd convingător ideea că educația este esențială în viața oricui. Activitatea s-a desfășurat în Complexul Sportiv Năvodari, ceea ce a permis participare generoasă atât din rândul copiilor, al cadrelor didactice, dar și al părinților, surprinși în bucuria lor de  reprezentanți ai presei.

Voluntarii edelenei, elevi ai claselor a IX-a U, a IX-a P2,  a XI-a U și a XII-a R au dovedit spirit de echipă, simț artistic și practic, spontaneitate și creativitate fără limite. Activitățile și atelierele propuse de elevii liceului ”Lazăr Edeleanu” au atras participanți mici și mari – elevii școlilor gimnaziale năvodărene, cuceriți de măiestria colegilor de la liceu, de oferta coloristică a materialelor, realizînd, în cadrul celor trei ateliere, obiecte mult admirate-  felinare decorate în stil shabby chic, semne de carte din lemn și fetru, dar și stegulețe cu mesaje despre ce înseamnă, pentru ei,  educația. Bucuria a fost autentică, iar unii participanți cu greu au părăsit activitatea care îi fascinase timp de o oră și jumătate.

De asemenea, câțiva elevi voluntari ai liceului, din cadrul Cercului de Arta Actorului,  alături de copii de la Centrul de Zi au prezentat o scenetă cu un puternic mesaj emoțional, o poveste care spunea, fără multe cuvinte, ce înseamnă iubirea, relația părinte-copil, educația, toleranța. Elevii au fost îndrumați de Loredana Solom, profesor în cadrul Clubului Elevilor Năvodari.

Spiritul evenimentului este greu de redat în cuvinte, fiind o sărbătoare pentru toți, însă imaginile pot ajuta puțin în prezentarea dimensiunii  festive a momentului .

Director,

Constantin Pătrană

Leave a Comment