In perioada 24-29 octombrie a avut loc a treia mobilitate din cadrul proiectului “Act for a Sustainable Life” (Learning Teaching Training) organizată de Liceul Canik Türk Telekom MTAL, Samsun, Turcia. Echipele ţărilor partenere Romania şi Polonia au fost compuse din 2 profesori, respectiv 4 elevi din fiecare ţară, care, alături de ţara gazdă, au participat la activitătţle propuse de profesorii şi elevii liceului din Samsun. Ţara noastră a fost reprezentată de elevii Liceului Tehnologic “Lazar Edeleanu” Navodari, Bianca Roşu, Antonio Ursei, Robert Bălţatu şi Mădălina Fiofil, însotţiti de doamnele profesoare  Bulgariu Alina ( coordonator proiect) şi doamna director Filip Roxana.

Scopul proiectului este sensibilizarea tinerilor cu privire la problemele de mediu şi climatice ce vor putea găsi soluţii pentru planeta noastră unică.

In prima zi, la ceremonia  de deschidere a proiectului au fost invitaţi primarul şi consilierii oraşului, o formaţie de dansuri traditionale,iar  tarile partenere au prezentat şcolile lor. A avut loc inaugurarea camerei în care a fost instalată sera verticală, oferindu-se de asemenea detalii despre construcţia şi utilizarea ei, apoi ţara gazdă ne-a invitat să facem un tur al liceului. O altă activitate a acestei prime zile, a fost vizitarea staţiei meteorologice din Samsun.

In cea de-a doua zi, elevii celor trei ţări au făcut un film scurt pe malul Mării Negre, scenariul reprezentȃnd consecinţele negative ale plasticului din apă, trăgȃndu-se astfel un semnal de alarmă despre poluarea excesivă a mării.

Apoi am văzut implementat programul Forest School, unde preşcolarii fac activităti diverse în natură, educaţia în natură fiind una din priorităţile şcolilor din Turcia, apoi profesorii şi elevii fiecărei ţări au confecţionat zmeie unde au scris numele ţărilor înălţȃndu-le cu mȃndrie.

A treia zi a fost dedicată vizitei Marelui Canion  şi colectării deşeurilor.

A patra zi a debutat cu vizitarea muzeului orasului Samsun, a continuat cu un atelier de olarit unde elevii, sub indrumarea unui artist ceramist, au invatat sa foloseasca roata de olarit si au experimentat  conectarea cu lutul. Ne-am întors la liceu pentru a face poşete din tricouri vechi, uzate şi pentru ceremonia de înmȃnare a certificatelor.

Ultima zi am petrecut-o în frumosul oraş Amasya ale cărui străzi şi clădiri ne-au făcut să călătorim în timp. Mobilitatea s-a încheiat cu  o seară turcească fascinaţi de muzica populară şi tradiţiile oferite de gazdele noastre.

Leave a Comment