Vineri, 26.02.2022, am invitat în școala noastră un specialist în sustenabilitate, în persoana doamnei Andreea-Ştefania IONAŞCU, Coordonator Departament Educaţie & Voluntariat, de la ONG Mare Nostrum, o organizație de mediu, care a venit împreună cu un voluntar. Activitatea este una dintre acțiunile proiectului eTwinning, Act for a Sustainable Life, din luna februarie. La activitate au fost prezenți atât profesorii coordonatori ai proiectului, doamnele profesor Alina Bulgariu, Alina Oprean și Arșaluis – Luiza Rîpeanu, cât și alte cadre didactice din Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari, domnele profesor Daniela Nenciu, Anca Mocanu și Elena Rizea.

Specialiștii în sustenabilitate le-au vorbit elevilor noștri despre ceea ce fiecare dintre noi poate face zilnic pentru a trăi o viață sustenabilă. De asemenea, le-au oferit elevilor o mulțime de exemple despre cum ar trebui să alegem cu grijă produsele pe care zilnic le cumpărăm și le consumăm, le-au prezentat câteva mostre de deșeuri luate de pe plajă, pentru a-i face pe elevii noștri conștienți de cum nu ar trebui să procedeze, i-au învățat despre ce este sustenabilitatea, le-au adus produse sustenabile, sacoșe confecționate din bumbac 100% organic.

Apoi, elevii noștri au aflat ce este amprenta de carbon și cum poate fi calculată atât pentru oameni, cât și pentru un produs.

Mai mult, aceștia au lucrat în colaborare, atât elevii implicați în proiectul Act for a Sustainable Life, cât și alți colegi cu care au dorit să împărtășească cu bucurie experiențele de învățare. S-au împărțit în cinci echipe și fiecare grup trebuia să vină cu o idee despre ce ar putea face pentru sustenabilitate, pentru a proteja planeta, astfel încât să trăim o viață mai durabilă și mai sustenabilă. Produsul final de colaborare al fiecărei echipe  a fost un poster, prin care elevii și-au prezentat cu entuziasm ideile în fața altor colegi. În cele din urmă, ei au ajuns la următoarea concluzie:

“Fiecare dintre noi suntem responsabili pentru propriile deșeuri.”

Leave a Comment