În perioada 24-29 aprilie a avut loc a treia mobilitate din cadrul proiectului “Act for a Sustainable Life” (Learning Teaching Training), organizată de Scoala privată Jadwiga din Lublin, Polonia. Echipele ţărilor partenere, Romȃnia şi Turcia, au fost compuse din 2 profesori, respectiv 4 elevi din fiecare ţară, care, alături de ţara gazdă, au participat la activităţile propuse de profesorii şi elevii scolii din Lublin. Ţara noastră a fost reprezentată de elevii Liceului Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari: Bianca Dospinescu, Ana Nicole Todincă, Georgiana Mădălina Dumitru  şi Maria – Liliana Amaximoaiei, însoţiți de doamnele profesoare  Bulgariu Alina ( coordonator proiect) şi Arşaluis – Luiza Rîpeanu.

În prima zi, au participat la diferite activități de grup la școală și au făcut un tur de mers pe jos al orașului Lublin, folosind o aplicație interactivă: Comorile din Lublin. Studenții polonezi au făcut câteva prezentări despre încălzirea globală în Polonia și amprenta de carbon, precum și introducerea în Lublin. De asemenea, au lucrat pe grupe pentru a face o salată de legume poloneză tradițională și au folosit deșeurile alimentare pentru a face compost natural Bokashi. Au avut o primă zi plină de activități, inclusiv sportive, și încărcătură emoțională împreună.

A doua zi, au vizitat un orășel cochet, Kazimierz Dolny: ruinele castelului, datând din secolul al XIV-lea, turnul, cafenelele și restaurantele sale ciudate și au făcut o plimbare fenomenală în natură, în susul defileului Korzeniowy Dół.

A treia zi a fost una cu experiențe inedite în Lublin, Polonia: partenerii polonezi, gazdele noastre, ne-au învățat, în cadrul unui workshop culinar, să gătim feluri de mâncare tradițională, “cebularz”, un soi de lipie cu ceapă, mac și piper cu lămâie coapte în cuptor și “găluște” fierte cu o umplutură de cartofi și brânză proaspătă, servite cu smântână. Apoi am mers într-un centru cultural, unde pe acoperiș este amenajată o grădină și acolo sunt amplasați stupi pentru creșterea albinelor. Un specialist, cercetător, ne-a deslușit tainele apiculturii, iar elevii au avut ocazia să facă un interviu. Următoarea activitate, tot sustenabilă, a constat în curățarea de deșeuri într-un parc din apropierea centrului cultural: “Împreună pentru un mediu mai curat!” . Programul a continuat cu vizita la Castelul Lublin, unde elevii au aflat istoria castelului datând din secolul al XIV-lea, care în prezent este muzeu de artă și găzduiește expoziții permanente și două temporare.

A patra zi a început cu o vizită la firma de reciclare KOMEKO, activitatea vizând parcurgerea etapelor din procesul de sortare a hârtiei și a deșeurilor din plastic.

Apoi a fost vizitat Centrul de Practici Teatrale din Gardzienice, unde, împreună cu doamna Joanna Holcgreber, au vizionat o expoziție despre istoria teatrului din Gardzienice și scena amenajată pentru ultima lor reprezentație. Au făcut și un picnic în frumosul parc aparținând centrului. Ne-am petrecut restul zilei la un atelier în aer liber condus de Paweł Czuba, care conduce ferma ecologică „Back to Eden” împreună cu familia. Elevii noștri au învățat despre rolul tehnicilor regenerative în refacerea resurselor naturale ale Pământului, au făcut o plimbare prin grădină cu descrierea funcționării elementelor ecosistemului și a relațiilor lor și au învățat cum să planteze roșii și cartofi în grădină.

Ultima noastră zi a început cu o activitate de grup, de creare a unui jurnal al mobilității poloneze. Studenții au lucrat în echipe internaționale pentru a realiza o carte electronică, pe care apoi l-au împărtășit între ei. Apoi a avut loc o ceremonie oficială și destul de emoționantă a certificatelor, urmată de o petrecere, mai puțin oficială, de dans și cânt. Ultima după-amiază din Lublin a fost petrecută la muzeul Majdanek, unde studenții au făcut un tur al lagărului de concentrare cu un ghid cu totul special, profesorul Rafal Wnuk, căruia îi suntem foarte recunoscători.

Ne vom aminti cu drag de experiența poloneza.

Director,                                                                                   Coordonator proiect,

Prof. Roxana Filip                                                                   prof. Alina Bulgariu

Leave a Comment