În perioada 15 – 19 aprilie 2024 a avut loc prima mobilitate din proiectul “Carbon Detox”. Țara noastră a fost reprezentata de elevele liceului tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari, Chiru Rianna și Biciușcă Ana însoțite de doamnele profesoare Bulgariu Alina și Gheonea Nicoleta.

“În timpul mobilității noastre la Lycée Joseph Gaillard din Martinica, am avut privilegiul să experimentăm o cultură și un sistem școlar cu totul diferit de al nostru. Fiecare zi a fost o călătorie plină de diferite activități și descoperiri, într-un mediu în care frumusețea peisajelor și căldura tropicală ne-au înconjurat în permanență.

Elevii de la Lycée Joseph Gaillard, Fort-De-France, Martinique, ne-au impresionat prin implicarea lor în mobilitate și angajamentul în practicarea sportului. Fie că era vorba de atletism, înot sau alte activități, fiecare dintre ei părea să aibă o pasiune pentru mișcare și activitate fizică. Am avut șansa să ne alăturăm într-o parte din activitățile lor activități sportive, precum snorkeling, simțindu-ne ca parte a comunității lor din ce în ce mai mult în fiecare zi.

Pe lângă activitățile sportive, am avut oportunitatea să explorăm împreună peisajele naturale magnifice ale insulei. De la plimbarea noastră pe muntele uscat tropical ‘Mont Pelé’ din rezervația naturala ‘La Caravelle’ până la vizita la ‘Jardin de Balata’, o grădină tropicală minunată, fiecare moment petrecut în natură a fost o experiență de neuitat. Am învățat să apreciem bogăția și diversitatea florei și faunei tropicale și să ne simțim conectați la mediul înconjurător într-un mod nou și profund.

Tot în cadrul liceului, am avut ocazia să participăm la construirea și utilizarea unui cuptor solar inovator. Acest proiect ne-a introdus în lumea tehnologiilor durabile și ne-a oferit oportunitatea de a experimenta energia solară într-un mod practic și educațional. Prin gătitul unei prăjituri de cacao folosind doar energia soarelui, am învățat nu doar despre tehnologie, ci și despre importanța resurselor naturale și a inovației în combaterea schimbărilor climatice.

În cadrul Lycée Joseph Gaillard din Martinica, am remarcat diferențe semnificative în rutina școlară față de cea a liceului nostru acasă. Programul lung de ore și modul diferit de gestionare a pauzelor și mesei la cantină ne-au oferit o perspectivă nouă asupra vieții școlare. De asemenea, uniformele elevilor diferențiate în funcție de tipul de învățământ și evoluția culorilor acestora în funcție de anul de școală au subliniat diversitatea și adaptabilitatea sistemelor de învățământ.

În final, experiența noastră la Lycée Joseph Gaillard a fost una incredibilă și memorabilă. Am întâlnit oameni minunați, am trăit aventuri unice și am învățat multe lucruri noi despre lumea din jurul nostru. Această experiență ne va marca pentru totdeauna și suntem recunoscătoare pentru fiecare moment petrecut în Martinica.”

Leave a Comment