Astăzi – poate, nu întâmplător în a șaptea zi a Germănarului – la orele după-amiezei, reuniți într-o sală de conferință a Centrului de Afaceri din Năvodari, elevi Edeleni, alături de doamna profesor Lăcrămioara Zăbavă, am împărtășit o experiență deosebită în contextul unei acțiuni culturale organizată de unul dintre cei mai dedicați susținători năvodăreni ai Artei – domnul Abdul-Cair Latip.

Ne-am aflat în compania unei personalități constănțene, tânărul regizor și scenarist Paul Sichigea – un nume ce și-a câștigat deja notorietatea în lumea cinematografiei românești. Interacțiunea cu distinsul invitat a provocat discuții deschise, foarte interesante, animate de pasiunea regizorului, dar și de interesul adolescenților, tot mai atrași de această formă de exprimare eclectică – filmul. Am urmărit prezentări în cadrul proiectului al cărui obiectiv este explicit ilustrat în numele pe care îl poartă, ABC-ul cinematografiei. S-au purtat, totodată, discuții deschise despre viziunea artistică, dar și despre transpunerea acesteia prin mijloacele tehnicii specifice. Am fost introduși în culisele producției de film, am fost inițiați în decodificarea strategiei de realizare, descoperind complexitatea unui asemenea proces.

Am petrecut, așadar, alături de organizatori un moment aparte, care legitimează fascinația filmului în viețile noastre. Sperăm că azi, 7 martie, a fost doar începutul unui ansamblu de acțiuni similare, prin care tinerii noștri Edeleni își pun la încercare și altfel spiritul creativ.

Leave a Comment