28 octombrie 2021  va rămâne în istoria acestui liceu drept ziua grozavă când au fos t acordate certificatele europene de calitate, la puțin timp după acordarea celor naționale. Numărul mare al acestor certificate – șapte- denotă interesul și implicarea autentică  a elevilor, coordonați de profesori dedicați, pentru  activități extracurriculare, pentru învățate activă, pentru utilizarea tehnologiei în favoarea noastră.

Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari a obținut patru Certificate Europene de Calitate pentru proiectul eTwinning “ Social Media Cultural Degeneration” si  trei Certificate Europene pentru proiectele: “Safe at home, safe on the web”,  “Let’ s make our Christmas much better” si “AmbassadEUrs for promoting EU values“.

O veste la fel de bună, care ne situează într-o poziție specială, este și faptul că proiectul  ”Social Media Cultural Degeneration” a fost publicat in Cartea Anuală eTwinning 2021 ” Teaching Media Literacy and Fighting Disinformation“,  la categoria 16-19 ani.  Link-ul care conduce către cartea eTwinning de anul acesta ” Teaching Media Literacy and Fighting Disinformation with eTwinning”unde se regăsește și proiectul ”Social Media Cultural Degeneration” este aici: https://www.etwinning.net/en/pub/newsroom/highlights/teaching-media-literacy-and-fi.htm

Faptul că echipele liceului nostru au creat deja o tradiție în implicarea serioasă, dar creativă  în proiectele eTwinning  nu mai este un lucru necunoscut,  dar ar fi potrivit să îi menționăm și pe partenerii noștri din proiect, echipe din  Turcia, Tunisia, Albania, Polonia, Macedonia de Nord.

Proiectul ”Social Media Cultural Degeneration”  care a obținut patru certificate europene   a abordat efectele negative ale rețelei sociale care au afectat din ce în ce mai mult comportamentul tinerilor, mai ales că în aceste vremuri complicate pe care le parcurgem cu toții – pandemia – și toate aspectele legate de  efectele virusului Covid, ei au petrecut majoritatea timpului in acest mediu virtual. Când mediile sociale reprezintă principala modalitate de a experimenta realitatea, una din consecințele grave o reprezintă ” degenerarea culturală”.

Să sperăm că acest proiect nu rămâne doar o amintire frumoasă pentru cei implicați, ci că a reușit să atragă atenția în mod vizibil, sonor, asupra consecințelor grave, destabilizatoare ale utilizării iresponsabile ale Social Media.

Mulțumim, eTwinning, mulțumim tuturor partenerilor și susținătorilor!

prof. Alina Bulgariu, prof. Roxana Filip,

prof. Alina Oprean, prof. Cristina Vasile

Leave a Comment