O nouă zi, în care a răsărit demn Soarele și a cuprins, senin, într-o singură îmbrățișare românii-frați ai semeței Moldove și ai blândei Țări Române. O zi de neuitat, al unui vis strămoșesc împlinit, pe care noi (cei de azi) – fiii unui neam mare – suntem datori să îl cinstim.

Și astăzi, la 164 de ani de la săvârșirea Micii Uniri, Edelenii se reunesc și își închină recunoștința înaintea Istoriei, în cadrul unei activități culturale omagiale, realizată în colaborare cu Casa de Cultură și Biblioteca „Pontus Euxinus”, Năvodari. În contextul ceremonios al aulei Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, publicul reprezentat de profesori, elevi și invitați a putut urmări momente deosebite: un Cuvânt adânc, însuflețit de un autentic spirit naționalist, adresat de doamna profesor Iulia Sandu (Școala Generală „George Enescu”, Năvodari); prezentări cultural-artistice tematice pregătite de elevi ai claselor 9U, 9R și 11U și 12U, sub coordonarea doamnelor profesoare Lăcrămioara Zăbavă, Gabriela Belu, Elena Borcea și a doamnei bibliotecar Laura Sarchizian; sceneta Inima Reginei Maria, alături de un instantaneu liric eminescian, susținute de Trupa Năvod-Art, condusă de Liliana Cazan. În încheiere, eleva Iulia Piștea (Școala „George Enescu”) a interpretat un colaj de melodii populare, reunind sugestiv și prin cântec, românii de pe întinsul plai străbun.

Mesajul tuturor celor implicați se sincronizează cu o trăire vie: rămânem treji, uniți în cuget și simțire. Ne revitalizăm, permanent, sufletul de Români. Nu uităm cine suntem, nu ne uităm Istoria.

Leave a Comment